پلاریزاسیون غلظتی رو سطح غشا (ممبران)
در صورت بالا بودن غلظت نمکها در آب خوراک، پتانسیل رسوب در این سیستمها به شدت افزایش مییابد. همچنین کاهش نرخ جریان غلیظ باعث تقلیل جریان در سطح غشاء میشود که خود باعث ایجاد پدیده پلاریزاسیون غلظتی روی سطح غشاء است و پتانسیل تشکیل رسوب نیز به شدت افزایش مییابد.
پلاریزاسیون عبارت از افزایش غلظت نمک ها در سطح غشاء RO نسبت به غلظت آن ها در توده جریان عبوری از سطح غشاء است.
با عبور جریان محصول از روی غشاء نمکهای دفعی در سمت خوراک غشاء تغلیظ میشوند. مقدار افزایش غلظت روی سطح غشاء نسبت به توده جریان بستگی به سرعت نفوذ معکوس نمکها روی سطح غشاء نسبت به توده جریان دارد و میزان نفوذ نیز به نوبه خود تابعی از تلاطم توده جریان است. افزایش غلظت نمک ها در سطح غشاء باعث افزایش میزان عبور نمکها از غشاء میشود. در حالت شدید پلاریزاسیون غلظتی یک یا چند نمک روی سطح غشاء فوق اشباع شده و تشکیل رسوب خواهد داد.
علل اصلی کارکرد RO :
علل اصلی کارکرد RO با بازیافت بیش از حد، اشتباه اپراتور، عدم کالیبره نشان دهندههای جریان و عدم توجه به تغییرات ترکیبات شیمیایی آب است.
برای جلوگیری از بروز پدیده پلاریزاسیون غلظتی شدید، باید به طور روزانه میزان بازیافت سیستم کنترل شود، در فاصله زمانی مشخص جریان سنجها کالیبره شوند، بالانس یونی بین اجزای سیستم برقرار شود و آنالیز آب خوراک همواره مورد توجه قرار گیرد.
اثرات پلاریزاسیون غلظتی:
- کاهش میزان تولید آب و نیاز به افزایش فشار برای حفظ سقف تولید
- افزایش عبوردهی نمک، افزایش شوری محصول
- مساعد نمودن شرایط برای وقوع گرفتگی